CV Hazırlamanın Püf Noktaları
İş hayatına hazırlanan veya kariyerine yeni bir boyut kazandırmak için adım atan değerli arkadaşlarım; bu yazımızın attığınız kıymetli adımda sizlere kılavuzluk etmesini temenni ediyoruz. Yazımızın içerisinde CV nedir? CV ne işe yarar? CV Nasıl hazırlanır? CV hazırlamanın püf noktaları nelerdir? Sorularına yanıt bulacaksınız. Hazırsanız başlıyoruz.
CV Nedir?
CV; kişilerin işe girmeden önce iş görüşmesine girmek için işverene sunduğu, kendisi hakkında beceriler, deneyimler, eğitim bilgileri, iletişim bilgileri, referansları gibi bilgilerin bulunduğu özet geçmişidir. İçerisindeki bilgiler açık, net ve kısa olmalıdır. CV kelimesi “CurriculumVitae” kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmış halidir. Türkçede “Öz Geçmiş” anlamına gelir.
CV Ne İşe Yarar?
İşe girebilmek için adayların kendilerini işverene tanıtmasına, yaşantısını ve deneyimlerini kısa ve öz bir şekilde anlatmasına olanak sağlamaktadır.
CV Nasıl Hazırlanır?
CV hazırlarken aşağıdaki bilgileri mutlaka yazmalısınız.
- Adınız – Soyadınız
- Doğum Tarihi / Doğum Yeri
- İletişim Bilgileriniz (telefon, e-posta, adres vs.)
- Eğitim Bilgileriniz
Hangi okullarda, hangi bölümü, hangi yıllarda okuduğunuzu ters kronoloji kullanarak yazın.
Örneğin; 2017-2021 – Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi – İletişim Bilimleri ( İngilizce)
2012-2017 – Mustafa Kemal Atatürk Lisesi
- İş Deneyiminiz
Daha önce çalıştığınız yerleri ters kronolojik olarak yani en eski olan en alta, en yeni olan en üste gelecek şekilde yazınız. İş tecrübeniz yok ise gönüllü deneyimlerinizi, çalıştığınız projeleri, stajlarınızı yazabilirsiniz.
- Program Bilgisi
Bilgisayarda kullanabildiğiniz program var ise yazınız. Örn; Microsoft Office, Adobe vs.
- Dil Bilgisi
Anadiliniz dışında başka bildiğiniz dil var ise yazınız. Örn; İngilizce, Almanca
- Aldığınız sertifikalar, hobileriniz, yetenekleriniz ve işverene aktarmak istediğiniz bilgileriniz varsa uygun başlıklar altında yazınız.
CV Hazırlamanın Püf noktaları Nelerdir?
- Başvurulan pozisyona/sektöre uygun bir ön yazı ekleyin
Başvuracağınız sektör ve pozisyon için ön araştırma yaparak öz geçmişinizin başına veya özgeçmişinizden farklı bir kağıt üzerine pozisyona uygun olarak kendinizi anlatan özet bir yazı yazın. (Bir sonraki yazımız bununla ilgili detaylı bilgileri içerecektir.)
- Yüksek kalitede bir fotoğraf ekleyin
Fotoğrafınızın vesikalık ve güncel (son 6 ayda çekilmiş) olmasına, iş hayatına uygun imajda olmasına özen gösterin, filtreli özçekim fotoğrafı eklemek imajınızı olumsuz etkileyebilir. Son olarak fotoğrafınızın net, yani yüksek çözünürlüklü olmasına dikkat edin bulanık olmasın.
- Özgeçmişiniz kısa ve net olsun
En fazla 2 sayfa olacak şekilde bilgilerinizi konu dışına çıkmadan anlatın, ayrıca kendiniz hakkında doğru bilgiler verin ki mülakatta özgeçmişinize yazdığınız bir şey hakkında soru sorulursa yanıtlayamazsanız yalancı konumuna düşersiniz bu da başvurunuzu olumsuz etkiler.Başvurduğunuz pozisyonla ilgili daha önce yaptığınız işleri daha detaylı, diğer işlerinizi daha kısa anlatmanızda fayda var.
- Sade ama şık bir tasarım yapın
Cv rengini yazı rengi ile uyumlu, kolay okunabilir şekilde seçin göz yormasın ve şık olsun. Yazı tipini ise yine kolay okunabilir şekilde seçin; “Times New Roman” ve “Arial” ideal yazı tipidir.Yazı puntosu ne okunmayacak kadar küçük, ne de rahatsız edecek kadar büyük olmamalı ki “11-12 punto” idealdir.
- Hobilerinizden bahsederken spesifik olun
Örneğin; kitap okumayı, film izlemeyi, gezmeyi severim demek yerine en sevdiğiniz kitabın adını, en sevdiğiniz filmin adını, en sevdiğiniz mekanları yazın veya hangi tür kitapları, filmleri, mekanları sevdiğinizi kategorize edin. Örneğin; psikoloji, fantastik, belgesel vs. Bu sizi özgünleştirir, size özgün olan her şey sizi doğru tanımladığı için daha çok dikkat çekersiniz.
- Referanslarınızı ekleyin veya istenildiği takdirde verilir ibaresi ekleyin
Başvurulan sektöre uygun doğru isimleri referans olarak eklemekte fayda var. Sektörle ve pozisyonla alakasız kişileri referans diye yazmak bir artı sağlamaz. Aynı şekilde siyasi referans yazmak da sizin için olumsuz bir imaj oluşturur. İki referans idealdir ve referanslarınıza önceden haber verin ki sizi doğru anlatabilsinler, haberlerinin olmaması hoş karşılanmaz. Referans eklemezseniz talebe göre referans verilir de yazabilirsiniz.
- İmla hatalarınızı gözden geçirin, dilbilgisine uygun bir cv oluşturun.
Yazmayı bitirdiğinizde yazım yanlışı, imla hatası yapıp yapmadığınızı kontrol edin dilbilgisi kurallarına uygun yazmanız size artı puan kazandırır.
- Özgeçmişinizi güncel tutmaya dikkat edin, ara ara yeni bakış açısı kazandığınızı düşündüğünüzde ve yeni deneyimler kazandığınızda mutlaka güncelleyin.
Örnek CV için buraya tıklayabilirsiniz.
Jale AL
İK Proje Yöneticisi
jale@halklailiskiler.co