Öz Yazı Yazma Sanatı
Merhaba arkadaşlar, kariyer yolculuğunuzda hayat kurtaracak bir detay var; Ön yazı! İş ilanlarına başvurmadan önce öz geçmişinizi hazırladıysanız bir güzel de ön yazı hazırlayın ki şirketler size hayır diyemesin. Önceki yazımızda CV hazırlamayı öğrenmiştik, okumayanlar ön yazı aşamasına geçmeden önce buradan okuyabilir. Bu yazımızda ise ön yazı nedir? Ön yazı nasıl hazırlanır? Sorularının cevaplarını bulacak, örnek bir ön yazı hazırlayacağız. O halde başlayalım…
Ön yazı nedir?
Ön yazı iş başvurusu yaparken öz geçmişe ek olarak işverene sunulan, en fazla üç paragraftan oluşan ve pozisyona niçin uygun olduğumuzu anlatan bir iyi niyet mektubudur diyebiliriz.
Ön yazı nasıl hazırlanır?
Ön yazı hazırlamayı en çok dikkat etmemiz gereken üç başlık altında aşama aşama derledim.
Ne istediğini iyi bil!
Her şeyden önce ne istediğinizi iyi bilmeniz lazım. Ne demek bu? Yani, hangi şirkete ve hangi pozisyona başvurduğunuzu bilin. Şirket ve pozisyon hakkında ön araştırma yaparak işe başlayın. Şirketin web sitesini, sosyal medya hesaplarını inceleyin, şirket hakkında yapılan yorumları okuyun ki şirketin kültürü ve faaliyet alanı hakkında genel bir bilgi edinin. Bunun yanında Başvurduğunuz pozisyonu da araştırın, pozisyon için gereklilikleri tam olarak öğrenin ki hangi yeteneklerinizi, deneyimlerini ve eğitim becerilerini ön plana çıkaracağına ön yazıyı yazmaya başlamadan önce karar verin.
Formatı bil!
Araştırmanızı yapıp, hangi özelliklerinizi ön plana çıkaracağınıza karar verdikten sonra yazının nasıl bir formatta yazılacağını bilmeliyiz. Genel kabul gören format şudur ki;
Ön yazınız içerdiği giriş, gelişme, sonuç kısımlarıyla en fazla üç paragraf uzunluğunda olsun, paragraflar ise mümkün olduğunca kısa olsun. Yazıyı kolay okunabilir font ve punto ile yazmaya özen gösterin, içindeki bilgiler sakın öz geçmişinizin kopyası olmasın, kendinize özgün cümleler kullanın. İmla hatalarına mutlaka dikkat edin. Yazıda kaymalar olmaması için pdf haline getirip CV ile birlikte göndermenizi öneririz.
Ne İstediklerini İyi Bil!
Gerekli formatı da bildiğimize göre artık ön yazımızı yazmaya başlıyoruz.
-Girişi göndereceğiniz kişiye hitaben yapın. Göndereceğiniz kişinin adını biliyorsanız sayın xxx diye başlayın, bilmiyorsanız sayın yetkili diye hitap ederek başlayabilirsiniz. Ön yazıyı başvuruda istenen kriterlere göre şekillendirin, pozisyonla alakalı bir eğitim aldıysanız eğitiminizi, deneyiminiz varsa o deneyimleri yazın. Pozisyon ile örtüşmeyen hiçbir deneyimi yazmayın. Varsa web sitenizin adresini, portföyünüzü, sosyal medya hesabınızı yani yaptığınız işlere kanıt olarak sunabileceğiniz mecralarınızı ekleyin.
-Gelişme paragrafında pozisyonu ve şirketi neden istediğinizi, şirkete nasıl bir değer katacağınızı kısaca yazın.
-Sonuç paragrafında ise ilgili kişiye başvurunuzu incelediği için teşekkür edip dönüş beklediğinizi yazın. Saygılarımla ifadesiyle bitirerek altına isminizi yazın.
Örnek Ön Yazı (Sosyal Medya Uzmanı)
Sayın Yetkili,
Şirketiniz için açtığınız “sosyal medya uzmanı” ilanına istinaden size ekte özgeçmişimi ve portföyümü sunuyorum. Üniversite eğitimimi medya ve iletişim alanında tamamladım, aldığım sosyal medya dersleri ile eğitimimin pozisyon için yeterliliği söz konusudur. Sosyal medya Uzmanlığı alanında üç yıl deneyime sahibim, deneyim süresince yaptığım çalışmalara bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Aldığım eğitim, ileri seviye yabancı dil bilgim, sektörde edindiğim deneyim ve sahip olduğum bakış açısı ile sektörde büyük rolü olan şirketinize değer katacağıma inanıyorum. Ayrıca ekip çalışmasına yatkın, düzenli ve iletişime açık karakterimle şirketinize hızlıca adapte olabileceğimi düşünüyorum.
Başvurumu okuduğunuz için teşekkür ediyorum, sizinle çalışmak için sabırsızlandığımı belirterek geri dönüşünüzü bekliyorum.
Saygılarımla,
Ad Soyad
E-posta
Telefon numarası
Jale AL
İK Proje Yöneticisi
jale@halklailiskiler.co